ادامه ی پست قبل
ماتریالیسم دیالکتیک و نقد آن
ماتریالیست ها با استفاده از مفاهیم فیزیک نیوتنی، پیدایش پدیده های جهان را بر اساس حرکت مکانیکی، توجیه می کردند.(= ماتریالیسم مکانیکی)
ماتریالیسم مکانیکی، نقطه ضعف هایی دارد. از جمله آن که:
1-اگر هر حرکتی معلول نیروی خارجی باشد باید برای حرکت ماده ی اولیه ی جهان، نیز نیرویی را در نظر گرفت که از خارج، وارد آن شده باشد، و لازمه ی آن، پذیرفتن موجودی ماوراء مادی است.
2-تنها حرکات وضعی و انتقالی را می توان با نیروی مکانیکی توجیه کرد و ناچار باید علت و عامل دیگری را برای پیدایش سایر پدیده ها و تغییرات غیر مکانیکی پذیرفت.
با توجه به اشکالات مذکور، ماتریالیست ها در صدد برآمدند، بعضی از حرکات را به صورت دینامیکی تفسیر کنند. (=ماتریالیسم دیالکتیک)
مکتب ماتریالیسم دیالکتیک، عامل حرکت را تضاد درونی پدیده های مادی قلمداد می کند. وعلاوه بر اصولِ: ناآفریدنی بودن ماده، و حرکت همگانی، و تأثیر متقابل، سه اصل موضوع را برای تبیین فرضیه ی خودشان مطرح می کنند:(مقالات حرکت و دیالکتیک و جهان بینی مادی)
1-اصل تضاد داخلی 2-اصل جهش 3-اصل نفی نفی.
به فرض اینکه همه ی این اصول به صورت کلی و جهان شمول ثابت می بود، تنها می توانست مانند قوانین ثابت شده در علوم طبیعی، چگونگی پیدایش پدیده ها را بیان کند. اما وجود قوانین کلی و ثابت در جهان به معنای بی نیازی پدیده ها از پدید آورنده و علت هستی بخش نیست.
این مطالب برای بالابردن سطح آگاهی شما خوانندگان است. لطفا وبلاگ را دنبال کنید.
ممنونم
منبع:محمد تقی مصباح یزدی، آموزش عقاید، چاپ سوم، قم، انتشارات مؤسسه دارالعلم، 1377.
آخرین نظرات